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1: CRFC Photographic Policy. 
 

1. In order to protect young players from inappropriate or intrusive photography CRFC has adopted the following 
policy, in line with the Best Practice Guidelines issued by the Rugby Football Union (RFU). 

2. The policy covers any images taken with cameras, videos and all mobile devices (e.g. mobile phones). 
 

2: Photographic Consent. 
 

1. When Mini and Youth players are first registered with CRFC parents are asked to sign a Photographic Consent 

Form giving their permission for the taking and publication of photographic/video images of their children’s 
involvement in rugby. 

2. By giving their consent parents: 
 Allow CRFC to publish/display photographic/video images of their children’s involvement in rugby in an 

appropriate manner (e.g. Local Newspapers, CRFC Website, Team Photographs etc). 
 Accept that CRFC will allow coaches, players, parents, supporters and authorized Third Party 

Photographers to take photographic/video images of matches/training sessions in which their children are 

involved. 
 Accept that CRFC can’t control the publication of photographic/video images of their children’s involvement 

in rugby.  
3. If a parent refuses to give their consent to the taking of photographic/video images of their child’s involvement 

in rugby then they acknowledge, given the RFU positively encourages the taking of photographic/video images 
of participants involvement in rugby union, that CRFC: 
 Will allow coaches, players, parents and supporters to take photographic/video images of matches/training 

sessions in which the player is involved 
 Will ask the CRFC Head Coach of the squad in which the player is registered to ask the: 

 CRFC parents and supporters to avoid taking photographic/video images of the player. 
 Head Coaches of opposing sides to ask their coaches, players, parents and supporters to avoid taking 

photographic/video images of the player.  
 Will instruct authorized Third Party Photographers not to take photographic/video images of 

matches/training sessions involving the player. 

 Will undertake to use its best endeavors not to publish/display images of the player in the press, in the 
CRFC Clubhouse or on the CRFC website. In the event that an image of the player is displayed in the 
Clubhouse or on the CRFC Website then the parents of the player can contact the CRFC Safeguarding 
Officer to request its removal.  

 Can’t control the publication of photographic/video images of their child’s involvement in rugby by third 
parties.  

 Can’t control the taking of photographic/video images if the matches/training sessions are held on land 
that is open to the public. 

4. If the Head Coach of another squad requests that photographic/video images are not taken of one of their 
players then the CRFC Head Coach will ask their parents and supporters to avoid taking photographic/video 
images of the player. 

5. If the parents or the player are unhappy with the conditions laid down in Sections 3 and 4 above then the 
player should immediately withdraw from the match or training session. 

6. If, during the season the parents withdraw their consent to the photographing/videoing and publication of 
images of the player’s involvement in rugby then CRFC will only remove existing images of the player from the 

clubhouse or the CRFC website in exceptional circumstances 
 

3: Taking Photographic Images of Training Sessions and Matches. 
 

1. Coaches, players, parents and supporters: 
 May take photographic/video images of matches/training sessions involving their own players. 
 Must use their best endeavours to ensure that any photographic/video images taken are used 

appropriately and solely for the purpose they are intended, which is the promotion and celebration of 

rugby football. 
 
 

 
 
 

 



2. Coaches, players, parents and supporters wishing to take photographic/video images of a match or training 

sessions, other than one involving their own players must: 
 Have a valid reason for taking the photographic/video images.   
 Must use their best endeavours to ensure that any photographic/video images taken are used 

appropriately and solely for the purpose they are intended, which is the promotion and celebration of 
rugby football. 

 Obtain permission from the Head Coaches of the teams involved in any matches or training sessions 
before starting to take any photographic/video images. 

3. Individuals seen taking photographs that are not associated with CRFC, a visiting rugby club or have not been 
authorized by a CRFC Director to take photographic/video images will be required to leave CRFC premises and 
grounds.  

4. CRFC can’t be held responsible for the publication or display of photographic images of children’s involvement 

in rugby. 
 

4: Third Party Photographers. 
 

1. Any Third Party Photographer (e.g. a Newspaper Photographer) must: 
 Have permission from a CRFC Director to take photographic/video images on CRFC premises. 
 Agree to comply with the CRFC Photographic Policy. 
 Make themselves known to the Event Organiser on the day of the event before starting to take any 

photographic/video images. 
 Obtain permission from the Head Coaches of the teams involved in any training matches and/or matches 

before starting to take any photographic/video images. 

 Ensure that any photographic/video images taken are used appropriately and solely for the purpose they 
are intended, which is the promotion and celebration of rugby football. 

 Refrain from taking photographic/video images if requested to do so by any CRFC Official or Head Coach. 
2. CRFC can’t be held responsible for the publication or display of photographic images of children’s involvement 

in rugby. 
 

5: Court Orders. 
 

1. Where a player is the subject of a Court Order: 
 It is the responsibility of the Player’s parents to notify CRFC that their child is the subject of a Court Order. 
 CRFC will use its best endeavors, if requested by the player’s parents, Head Coach or Club Official to 

ensure that photographic/video images of the child are not taken. 

 CRFC can’t be held responsible for the publication or display of photographic images of children’s 
involvement in rugby. 

 

6: General Principles. 
 

1. CRFC will not, under any circumstances, allow photographic/video images to be taken in the CRFC changing 
rooms. 

2. CRFC requires all young people to be dressed appropriately at all times. 

3. Photographic/video images should focus on the activity rather than a particular young person and personal 
details, which might make a young person vulnerable, such as their exact address, must never be revealed. 

4. Where an individual has achieved success in the game (e.g. when selected to represent their County) CRFC 
will gain agreement from the parents/carers and the player before CRFC publishes any photographic/video 

images and details of the player. 
5. Where CRFC wishes to use the image of an individual player for the purpose of promoting the Club permission 

to use the image will be sought from the player’s parents, guardians or carers. 
 

7: Reporting Concerns Regarding Inappropriate or Intrusive Photography. 
 

1. Any concerns regarding inappropriate or intrusive photography (e.g. photographic/video images being taken 
by an individual not associated with CRFC or a visiting rugby club): 

 Must immediately be drawn to the attention of the Head Coach or a Club Official who will take action to 
address the issue.  

 Must be reported to the CRFC Safeguarding Team whose contact details are as follows: 
 

CRFC Safeguarding Officer  
Name: Frances Davies 
Home: 01892 663 915 

Mobile: 07788 203 525 
Email: frannydav@aol.com 

CRFC Assistant Safeguarding Officer 
Name: Karen Rosier 
Home: 01892 660 267 

Mobile: 07786 327 412 
Email: k.rosier@sky.com 

 


