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These FAQs have been prepared to assist the readers understanding of the version of SDR 
4.1 Player Contracts and Payments effective from 1 June 2021.   For the avoidance of doubt, 
should these FAQs conflict in any way with with SDR 4.1 then the wording of SDR 4.1 shall 
prevail.  

  



 

 

FAQs : Player Contracts and Payments 

The following Frequently Asked Questions have been prepared in order to assist those considering the 
“player payment” aspects of the revised Scottish Domestic Regulation 4.1, Player Contracts and Payments.  

If you have a query about these FAQs, or are unsure as to any aspect of the Regulation, please do not 
hesitate Scottish Rugby’s Head of Regulation, Graham Ireland (E: graham.ireland@sru.org.uk ; T : 0131 346 
5004). 
 

 

Q. Why does Scottish Rugby have a Player Payment Regulation? 

Rugby Union’s international governing body, World Rugby, has decided that rugby should be an “open sport”. 
This means that, subject to the terms of the World Rugby Regulation and any relevant domestic regulations, 
players may receive payment or other reward for playing the game (and clubs and others may provide them 
with such payments / benefits in accordance with the relevant Regulations). 

Scottish Rugby supports this principle. However, World Rugby’s Regulation allows individual Unions to 
regulate player payments in their own domestic context. From a Scottish perspective we believe that the 
long-term health and sustainability of our member clubs is integral to the success of our game and the 
achievement our Union’s core values. Therefore, like a number of other Unions, Scottish Rugby believes that 
an appropriate degree of additional regulation of player payments is appropriate. This follows on from 
consultation with our member clubs and work done by the Council’s Standing Committee on Governance and 
Player Payment Working Party. 

Q. Where can I find World Rugby’s player payment Regulation? 

World Rugby’s Regulations can be found on the Regulations Relating to the Game section of the World Rugby 
website. The relevant regulation is WR Regulation 4, Player Status, Player Contracts and Player Movement. A 
link to this website, and the others referred to in this document, can be found in the Appendix to these FAQs. 

Q. Where can I find Scottish Rugby’s current player payment Regulation? 

All of Scottish Rugby’s Regulations are available from the Rules & Regulations section of the Scottish Rugby 
website. The relevant Regulation in this case is SDR 4.1, Player Status and Player Contracts. 
 

Q. Why has Scottish Rugby changed its player payment Regulation? 

The Standing Committee on Governance recommended that the ability of clubs to pay players in the 
Premiership be reviewed following the 2020/21 Season. This review was undertaken by the Council’s Player 
Payment Working Party. The Working Party’s recommendations have been reflected in the updated Scottish 
Domestic Regulation. 

Q. What did the Player Payment Working Party recommend? 

A copy of the Player Payment Working Party Report is available on the Scottish Rugby website. 
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Q. In what circumstances will a player be able to paid or provided with another form of benefit? 

The general prohibition on payment will not to apply to those players participating for: 

• Edinburgh Rugby and Glasgow Warriors; 
• the Super 6 licensee teams; and 
• those teams playing in the Scottish Premiership. 

The aggregate amounts that Super 6 and Premiership clubs may spend on paying players is subject to an 
upper limit. 

Q. Where can I see a copy of the Player Payment Working Party’s Report? 

The player payment recommendations arising from the Report are available from the Rules and Regulations 
section of the Scottish Rugby website. 
 

Q. What will be the requirements in relation to providing players with a contract? 

Any player in receipt of payment or benefits for their participation in the game must be provided with a 
contract. As a minimum this contract must: 

• be in writing; 
• clearly set out the duties and obligations of both parties; 
• be for a defined period; 
• be signed by both parties; and 
• comply fully with the terms of SDR 4.1. 

Q. Are there special rules in respect of players under the age of 18? 

Yes. Players under the age of 16 must not be paid or provided with benefits (though educational bursaries 
may be permitted). On the rare occasion that a 16 or 17 year old is to be provided with remuneration for 
playing, that player’s parent or guardian would also be expected to sign any contract.  

Q. Can a club pay someone in another capacity, such as for being a Coach or Development Officer, and still 
play them in the club’s team? 

Up to two people remunerated by the club for working with a club’s senior team (such as a coach) may be 
included in a club’s match day squad, but only if: 

• no part of the individual’s remuneration is in respect of their playing rugby for the club; 
• any remuneration they is commensurate with the duties of that role (and the duties actually 

performed); 
• all remuneration provided is accounted for through the club’s accounting records; and 
• the individual(s) concerned are provided with a written contract in respect of the role(s) they are being 

remunerated for. This contract must not seek to bind the individual to play for the club and the 
individual must be free to play for another club if they choose to do so. 

A club may also remunerate an individual for working in a rugby capacity with the club’s other teams or for 
any non-rugby services they provide to the club. However: 



 

 

• no part of the individual’s remuneration can be in respect of playing rugby for the club; 
• any remuneration is commensurate with the role (and the duties actually performed); and 
• all remuneration provided is accounted for through the club’s accounting records. 

Q. Can we arrange for a sponsor or benefactor to pay a player so that they will play for us? 

Payments (wages, match fees, bonuses, etc.) for playing may only be made by the club itself (and not by a 
third party), and this only where permitted by the Regulation. Non-cash benefits may be provided by third 
parties (such as sponsors), but only where such a benefit would have been allowed if it had been provided by 
the club itself. 

Where any third-party benefits are provided extra obligations arise in terms of record keeping, etc. These are 
explained in more detail in the Regulation. 

The Appendix to SDR 4.1 also provides further detail as to the treatment of various types of benefit. 

Q. How can we tell if a particular type of expense payment or benefit can be provided to a player? 

The Appendix to the draft of SDR 4.1 provides an extensive list showing various types of payment/benefit and 
their treatment. If at any point a club is unclear as to the appropriate treatment of an item they should contact 
Scottish Rugby for clarification. 
 

Q. What sort of records will a club be expected to maintain in respect of player payments / benefits? 

In addition to maintaining full and comprehensive accounting records, each club will also be expected to 
provide an Annual Listing showing the value of the payments / benefits provided to each player (from 
whatever source). For the vast majority of clubs this will list no payments (as under the Regulation no 
payments / benefits will be allowed outwith the Premiership and Super 6). 

Each year two senior club office-bearers – any two of the following (or equivalents) : President, Secretary or 
Treasurer -  will be expected to sign a copy of the Annual Listing on behalf of the club to certify its accuracy 
and completeness, and a signed copy must be returned to Scottish Rugby. 

Q. Are there any other reporting requirements? 

Yes. Each year all clubs will also be required to make an Annual Declaration as to their club’s compliance with 
the Regulation. Again, this will require to be signed by two senior club office-bearers. 

Q. How will Scottish Rugby check that clubs are complying the Regulation? 

Scottish Rugby reserves the right to conduct a compliance audit of any club. This may include reviewing the 
returns made by individual clubs, interviewing players and club officials, etc. As part of the Regulation Scottish 
Rugby (or auditors appointed by Scottish Rugby) may request and inspect a club’s payment records. 
 

Q. What are the consequences if a club or individual fails to comply with the Regulation? 

Failure to comply with the Regulation would constitute an act of Misconduct in terms of the Scottish Rugby 
Disciplinary Rules. Misconduct cases are heard by the independent Disciplinary Committee and can result in 
a range of consequences including fines, loss of match points and/or suspension from playing or other duties. 



 

 

A breach of the rules may also cause a player to be ineligible to participate in a particular competition (under 
that competition’s rules), and may result in separate sanction from the relevant Competition Committee 
(such as loss of competition points, reversal of a result, expulsion from a competition, etc.) 

 

APPENDIX : Useful Links 

 

Document Link 

WR Regulation 4: Player Status, Player 
Contracts and Player Movement 

https://www.world.rugby/handbook/regulations/reg-4  

 

SDR 4.1: Player Status and Player 
Contracts (i.e. the current Regulation) 

https://www.scottishrugby.org/rules-and-regulations/permission-to-play/player-
status-and-contracts  

Council Player Payment Working Party 
Report (March 2021) 

https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/sru-
files/docs/1622195927_Player_Payment_Working_Party_Report_March_2021.pdf  

Standing Committee on Governance 
Report (January 2019) 

https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/sru-
files/McColl_Report_Player_Payment_Recommendation_Jan2019.pdf  

Scottish Rugby Disciplinary Rules https://www.scottishrugby.org/rules-and-regulations/discipline/disciplinary-
procedures  

Scottish Rugby Competition Rules 
(Note: subject to change each season) 

https://www.scottishrugby.org/rules-and-regulations/competition-rules  
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