Tämä on keskustelufoorumin arkisto, jonne on koottu keskustelut Syöpäjärjestöjen vanhoilta verkkosivuilta. Keskustelujen viestejä voi lukea, mutta viestejä ei pysty kirjoittamaan.Siirry uudelle keskustelufoorumille.
Hoidot ja seuranta
Re: Kantasoluhoito
Kantasoluhoidosta:Puolisolleni on annettu korkea-annoshoito ja autologinen kantasolusiirto uusiutuneeseen suurisoluiseen b-solulymfoomaan.
Ennen korkea-annoshoitoa hänelle annettiin sytostaattihoitoa niin että tauti saatiin näkymättömiin. Sitten hän sai vielä ns. mobilisaatiohoitoa yhden sytostaattikuurin cytarabiinia kantasolujen liikkeelle saamiseksi. Häneltä kantasoluja saatiin sitten kerättyä omasta verenkierrosta riittävästi, ne viljeltiin ja pakastettiin siirtoa varten.
Kun korkea-annoshoitoaika alkoi, hän siirtyi sairaalaan, sai yhden hengen huoneen ja hän sai viikon mittaisen tosi kovan sytostaattikuurin, kolmea erilaista solusalpaajaa. Kuuri alkoi maanantaina ja päättyi lauantaina. Kuuri oli rankka, mutta puolisoni välttyi pahemmilta sivuvaikutuksilta, koska pahoinvointilääkkeitä on saatavilla. Toki sytostaatit aiheuttavat muutakin kuin pahoinvointia, limakalvot saattaa kuivua, tulla kutinaa jne. Hoitava lääkäri valitsee sytostaatit syöpätyypin mukaan ja kaikille potilaille ne ei ole samat. Seuraavan viikon alussa puolisolleni palautettiin omat kantasolut takaisin. Sitten alkoi veriarvot romahtaa ja tuli se rankin 0-soluvaihe, jolloin potilas joutuu ns. suojaeristykseen. Puolisollani se kesti pitään, koska takana oli paljon rankkoja hoitoja syövän nopean uusiutumisen vuoksi.
Luuytimen toipuminen rankasta hoidosta on hyvin yksilöllistä. Jos takana on paljon kovia hoitoja, niin toipuminen voi kestää hyvinkin kauan. Silloin pitää niin potilaan kuin omaisenkin varautua infektioihin,mutta sairaalaoloissa ne pyritään hoitamaan antibiooteilla pois ja tarvittaessa tehohoitokeinoin. Puolisoni sairasti nollasoluvaiheen aikana lukuisia rankkoja infektioita, keuhkokuumeen, suolistoinfektioita, kuumehorkkaa jne, tehohoitoakin väläyteltiin, mutta hän vältti sen. Hän oli suojaeristyksessä useamman viikon, mutta kuitenkin kävin häntä katsomassa, tietenkin asianmukaisin varotoimin, sillä neljän seinän sisällä oleminen on kenelle tahansa raskasta. Kun mies pääsi pois eristyksestä, hän oli sen jälkeen sairaalassa vielä jonkun aikaa, kunnes pääsi kotiin.Toki senkin jälkeen hän sairasti infektioita, joihin sai asianmukaisen hoidon sairaalassa.
Toipuminen korkea-annoshoidosta on myös yksilöllistä ja riippuu paljon potilaan peruskunnosta. Puolisollani kunto alkoi kohentua 3 -4 kk hoitojen jälkeen ja nyt hän on jo kohtuu hyvässä kunnossa ja tauti on ns. remissiossa. Kontrollit on 3 kk:n välein. Hoito annettiin viime syksynä. Koska korkea-annoshoito ja kantasolusiirto vie rokotesuojan , niin rokotteet pitää uusia sitten viimeistään vuosi hoitojen jälkeen.
Näin omaisen näkökulmasta korkea-annoshoito oli rankka kokemus, mutta jos sillä saadaan muutoin henkeä uhkaava tauti taltutettua,niin se vaihe on vaan kestettävä ja jaksettava. Syöpäpotilaan rinnalla eläminen on opettanut kuitenkin minulle omaisena paljon, vaikkakin raskaalla kädellä. Olemme oppineet elämään enemmän päivä kerrallaan ja tavallisesta arjesta nauttien. Jokaisesta yhteisesti eletystä päivästä syöpädiagnoosin jälkeen olen nauttinut ihan eri tavalla kuin arjesta ennn sitä. Elämä on tässä ja nyt, eikä sitten kun!
Jaksamista äidillesi ja teille omaisille. Aika on raskas ja uuvuttava, mutta tälläisenä aikana oppii erottamaan ne tärkeimmät ja oleellisimmat asiat elämässä ja ne todella toisarvoiset jäävät pitkäksi aikaa toisarvoisiksi. Muistuta äitiäsi, että sairaalassa ollessa apu on lähellä, hoitajat, lääkärit, sielunhoitajat jne. Parhaimman vertaistuen saa niiltä, jotka on saman kokeneet, eikä äitisi ole yksin sairautensa kanssa.Voimia teille!
Mikä syöpä on äidilläsi?
T.Suvi
- Kantasoluhoitomaari
- Re: Kantasoluhoitosuvi06
- Re: Kantasoluhoitomaari
- Re: Kantasoluhoitosuvi06
- Re: Kantasoluhoitomaari
- Re: Kantasoluhoitokaihoneitokainen
- Re: Kantasoluhoitomaari
- Re: KantasoluhoitoPerhe
- Re: Kantasoluhoitomaari
- Re: Kantasoluhoitovaimo vm54