Tämä on keskustelufoorumin arkisto, jonne on koottu keskustelut Syöpäjärjestöjen vanhoilta verkkosivuilta. Keskustelujen viestejä voi lukea, mutta viestejä ei pysty kirjoittamaan.Siirry uudelle keskustelufoorumille.

Hoidot ja seuranta

Re: Mitä veriarvot kertovat?

Hei Rae

Sytostaattien aikana verikokeilla seurataan perusverenkuvan muutoksia sekä maksan, munuaisten ja luuytimen toimintaa.
Perusverenkuvaan kuuluvat: veren hemoglobiini (B-Hb), hematokriitti (B-Hkr), veren punasolut (B-Ery), leukosyytit (B-Leuk), punasolujen hemoglobiinin masssa (E-MCH)ja keskitilavuus (E-MCV). Munuaisen toimintaa kuvaa fP-Krea, kreatiini plasmasta, ja maksa-arvoja ovat: P-ALAT, P-AFOS ja P-Bil. Luuytimen toimintaa kuvaavat veren trombosyytit (B-Tromb) ja neutrofiilit (B-Neut).

Mitä luvuista voi lukea, niin niillä seurataan sytostaattien vaikutusta elimistössä. Jos epäillään munuaisten tai maksan vajaatoimintaa, sen syy yritetään selvittää, ja hoitoa muutetaan, jos elimistö ei kestä sen aiheuttamaa rasitusta.

Joissakin sairaanhoitopiireissä hoitojen tehokkuutta seurataan syöpämarkkereilla, jotka rintasyöpäpotilailla tavallisesti ovat yleinen syöpämarkkeri CEA ja rintasyöpämarkkeri CA15-3. Ongelmana vain on, että nämä eivät ole kovin luotettavia, vaan saattavat johtaa erityisesti varhaisvaiheen rintasyövissä harhaan. Läheskään kaikilla nämä markkerit eivät nouse, vaikka syöpää saattaisikin löytyä jopa myös kainalosta. Uusiakin markkereita on kehitteillä, marraskuussa tarkastettiin Paula Kuvajan väitöskirja TIMP-1 markkerista rintasyövän ennustajana.

Levinneisyystutkimuksia tehdään vaihdellen sekä ennen leikkausta että leikkauksen jälkeen. Esim. keuhkot ja sydämentoiminta tutkitaan jo leikkausta varten. Laajemmat levinneisyystutkimukset tehdään tavallisesti sen jälkeen, kun kasvaimen lopullinen koko ja kudostyyppi ovat selvillä; näin vältetään turhat tutkimukset ja altistuminen esim. säteilylle. Niin ikään silläkin on merkitystä, onko syöpä levinnyt jo kainalon imusolmukkeisiin, ja onko oireita, jotka antaisivat olettaa syövän levinneen jo esim. luustoon.

On melko harvinaista, että syöpä löytyessään olisi levinnyt muualle elimistöön, sen sijaan paikallista leviämistä kainalon imusolmukkeisiin todetaan jo puolella rintasyöpäpotilaista. Näin ollen on hyvä, että on kehitetty yhä tehokkaampia solunsalpaajia, joista doketakseli (Taxotere) on osoittautunut lupaavaksi myös kaikkein aggressiivisimpien syöpien hoidossa. Myös HER2-positiiviseen syöpään tarjotaan nykyään täsmähoitoa kauppanimellä Herceptin.

Jos vedän tätä tiivistä vastaustani yhteen, niin äitisi saa nyt solunsalpaajia, että kasvaimen koko saadaan pienenemään. Sen jälkeen tehdään leikkaus, ja annetaan sädehoito, jos tarpeen. Lisää tietoa laboratorioarvoista löydät esim. niiden lyhenteillä tai laittamalla hakusanaksi vaikkapa Senkka ja 100 muuta tutkimusta:)

T. Karhutar

Karhutar | 5.12.2007 klo 09:36:12