Tämä on keskustelufoorumin arkisto, jonne on koottu keskustelut Syöpäjärjestöjen vanhoilta verkkosivuilta. Keskustelujen viestejä voi lukea, mutta viestejä ei pysty kirjoittamaan.Siirry uudelle keskustelufoorumille.

Miesten syövät

Robotti syyskuun alussa, kokemuksia.

Hei,

Vuonna 2006 otettiin rutiini verikoe työpaikan terveystarkastuksessa. Psa oli 4,3 ja kolesteroli 5.5. Lääkäri sanoi että arvoja on seurattava. Psa. sta en olut kuullutkaan ja keskityin kolesteroliin. Vuonna 2009 joulukuussa otetussa verinäytteessä psa oli jo 8.1 ja lisätutkimukset aloitettiin.
Helmikuussa 2010 Peijaksen sairaalassa otetuista löytyi eturauhassyöpä. Gleason 3 + 4. Urologin kanssa käydyssä keskustelussa päädyttiin radikaalipoistoon. Vaatimuksenani oli päästä robottileikkaukseen ja siihen myös pääsin.
Kesäkuussa otetussa verinäytteessä psa oli 10.3.
Leikkaukseen pääsin syyskuun alussa.

Ennen leikkausta:
Leikkauksen jälkeen sinulla on peniksen kärjestä tuleva tuleva virtsaletku (katetri) joka otetaan toivottavasti jo viikon päästä pois. Lyhytlahkeiset alushousut väänsivät letkun liian tiukalle mutkalle ja sen takia olinkin koko viikon ilman alushousuja löysissä verkkareissa. Virtsaa saattaa tulla myös letkun vierestä ohivuotona joka on kuulemma normaalia. Ohivuodosta ei minulle kerrottu etukäten ja ensimmäisenä iltana kotona tietysti olin huolissani. Varaa valmiiksi useammat housut sillä pyykkiä riittää joka päivälle vaipoista huolimatta.

Leikkauspäivä:
Sairaalaan joudut edellisenä päivänä. Päivän aikana keskustelet hoitajan, nukutuslääkärin ja leikkaavan lääkärin kanssa. Illalla joskus seitsemän jälkeen ei saa enää syödä mitään.
Aamulla ennen leikkausta saat suolistontyhjennykseen lääkkeen ja karvoitus ajetaan vatsan kohdalta ja peniksen läheisydestä. Tuntia ennen leikkausta saat vielä Diapam pillerin.
Leikkaussaliin vietiin kahdeksaksi nukutus kävi todella nopeasti. Heräämössä havahduttuani kysyin ensimmäiseksi kelloa joka oli puoli kaksi. Tuntui kuin olisi kova pissahätä vaikka katetri oli jo paikoilaan. Onneksi sen laittamisesta en tiennyt mitään. Pissahädän tarve oli edelleen kova myös osastolle siirtämisen jälkeen, jopa kivulias. Vasta aamuyöllä huomasin siirtää painavan peitteen pois vatsani päältä painamasta katetria. Se auttoi paljon muttei kokonaan. Pidä huoli ettei letkua paina mikään ja että se on suorassa.
Ruoka maistui viiden kuuden aikoihin ja kahvi. Leikkauksen aikana vatsaan oli laitettu tilaa antavaa kaasua ja vatsaa turvotti. Illalla sairaanhoitaja kysyi että haluanko juotavaksi Jaffaa. Halusin. Jaffaa ei ollut ja hän toi pullon Cokista. Sain juotua puoli lasillista ja olin halkeamaisillani turvotuksesta. Älä juo hiilihappopitoista, tyydy veteen.

Seuraava päivä:
Aamulla hoitaja auttaa sinut ylös sängystä. Kävelet käytävällä varovasti kantaen virtsapussia. Sängystä nouseminen ja takaisin meno on hankalaa ja voi sattua.
Leikkaustilanteessa olet takakenossa pää alaspäin. Henkilöt jotka oli leikattu samoihin aikoihin ja joiden kanssa juttelin niin kaikilla meillä oli hartiat
oikein kipeät muutaman päivän ajan.
Sinulta kysytään kotiutusta samalle päivälle. Jos itse olisin tiennyt miten hankala ensimmäinen päivä on niin olisin ehdottomasti ollut vielä yhden yön sairaalassa.
Sairaalan sänky on oikealla korkeudella mutta kotona oma sänky on matalampi ja vaatii melkeimpä apua kun siihen asettuu. Jo taksimatka oli niin tuskallinen että
piti pyytää kuljettajaa ajamaan varovaisemmin.
Katetrin ohjeistuksessa neuvotaan laittamaan letku alushousun kauluksen kautta pussiin. Jos teet näin niin joudut irroittamaan letkun toisenpään pussista housuja vaihtaessasi.
Tippoja tippuu lattialle ja on hankalaa ilman auttajaa. Parempi konsti on teipata letku laastarilla sopivaan kohtaan reiteen alushousun kauluksen kohdalle ja vetää
letku lahkeen välistä pussiin.
Nukkuminen on hankalaa pussin kanssa. Ei oikein uskalla muutttaa asentoa. Yöksi pussiin liitetään lisäpussi jonka tilavuus on isompi ettei tarvitse nousta keskellä yötä tyhjentämään pussia. Itse pidin lisäpussia lattialla pesuvadissa.
Kotiin lähtiessäsi saat muutamia vaippoja mukaasi. Lisäksi saat reseptin kolmelle lääkkeelle. Lääkkeet maksoivat 77 euroa. Tässä vaiheessa voit pyytää reseptin myös potenssilääkkeelle. Samoin pyydä lääkärinlausunto B jonka toimitat Kelaan saadaksesi pillereistä kelakorvauksen.

Virtsan karkailu:

Vielä kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta joudun pitämään koko ajan vaippoja. Ulkona liikuttaessa ei tule virtsaamistarvetta, kaikki tulee vaippaan pikku hiljaa.
Kotona ollessa onnistuu pytyllä käyntikin mutta silti suoja on oltava.
Vaipat ovat kalliita ja olenkin ostanut lasten 12-25 kg kokoisia vaippoja ja leikannut ne keskeltä kahtia. Ne ova riittäneet kotikäytössä ja työpaikalla.
Puolentoista kuukauden tarkastuksessa sain lapun että voin pyytää terveyskeskuksen kautta ilmaisia vaippoja. Sain viisi vaippaa päivää kohti Tena Lady Super-vaippoja
joita käytän ulkona liikuttaessa.
Karkailun vähentyminen on hidasta mutta välillä huomaa että edistystä on tapahtunut.

Seksi:

Halut eivät ole mihinkään kadonneet. Ensimmäinen yhdyntä kolmen viikon kuluttua katetrin poistosta. Erektio tulee mutta ei aivan riitä ilman pilleriä yhdyntään.
Käsin tehdyssä tyydytyksessä saa orgasmin ilman pilleriäkin. Erektio ilman pilleriä on ns. "loppukova" eli kova vasta juuri ennen orgasmia.
Ensimmäiset orgasmit olivat sellaisia "oho, olikohan se" orgasmeja mutta ovat tulleet koko ajan paremmiksi. Siistiä se on kun mitään ei tule.
Ainoa ongelma on virtsankarkailu. Sekin loppuu peniksen jäykistyttyä riittävästi.

Alkoholi:

Alkoholi rentouttaa. Se rentouttaa myös virtsanpidätyksen. Kaksi pientä purkkia olutta ja vaippa kastuu huomaamatta seuraavat tunnit.
Sama juttu muun alkoholin kanssa.

PSA:

Puolentoista kuukauden tarkastuksessa psa oli 0,33 ja urologi oli sitä mieltä ettei veri ollut vielä kerinnyt kokonaisuudessaan uusiutua.
Kolmen kuukauden tarkastuksessa psa oli 0,38. Jotain on siis jäänyt. Puolen vuoden tarkastuksessa maaliskuussa näkee sitten lähteekö psa vielä tuosta nousemaan ja minkalaisella nopeudella. Jos nousu on huomattavaa niin sädehoito taitaa odottaa.
Täytyy yrittää pitää pää pystyssä. Asiat voisivat olla huonomminkin. Ulkona liikuttaessa näkee ihmisiä joiden asiat eivät ole kovinkaan hyvin ja huomaa että omat asiat ovat sittenkin vielä ihan kohtuulliset. Ei voi odottaakaan ettei liki kuuskymppisenä olisi mitään terveydellisiä vaivoja.

Propocop | 5.12.2010 klo 07:52:51