Tämä on keskustelufoorumin arkisto, jonne on koottu keskustelut Syöpäjärjestöjen vanhoilta verkkosivuilta. Keskustelujen viestejä voi lukea, mutta viestejä ei pysty kirjoittamaan.Siirry uudelle keskustelufoorumille.

Yleistä syövästä

Re: trombosytoosi essentiellis

Erittäin hyvä linkki:
http://tinyurl.com/33rp49

MUUTEN AIHEESTA:

Essentiaalisen trombosytemian diagnoosi

Essentiaaliselle trombosytemialle on ominaista pysyvä trombosytoosi. Trombosyyttiarvo on diagnoosin aikaan keskimäärin 1 000-1 500 x 109/l, mutta monilla potilailla arvo on vain lievästi suurentunut ja silti voi ilmaantua merkittäviä komplikaatioita. Tromboosi, verenvuoto, suurentunut perna ja lievä leukosytoosi puhuvat essentiaalisen trombosytemian puolesta. Veren sivelyvalmisteessa trombosyyttien koko on vaihteleva, mutta tämä on mahdollista myös reaktiivisissa tiloissa. Luuydinbiopsiassa voidaan nähdä fibroosia. Kantasolujen viljelytutkimuksessa spontaani pesäkekasvu osoittaa myeloproliferatiivisen taudin olemassaolon. Ongelmatapauksissa voidaan veri- tai luuydinnäytteestä määrittää JAK2-mutaatio, joka todetaan puolella potiaista.

Essentiaalisen trombosytemian oireet

Monet essentiaalista trombosytemiaa sairastavat ovat pitkään oireettomia. Komplikaationa esiintyy laskimotukoksia mm. raajoissa, porttilaskimojärjestelmässä ja suoliliepeessä. Keuhkoembolioita ja mononeuriitteja voi ilmetä. Valtimotukoksia esiintyy aivojen, sydämen, munuaisten, suoliston ja raajojen valtimoissa. Raajojen pienten valtimoiden vaihtelevat tukokset voivat aiheuttaa erytromelalgiaa, jolla tarkoitetaan punoittavia, lämpimiä ja kivuliaita sormia ja varpaita. Tupakointi ja muut valtimotautien riskitekijät lisäävät tukosvaaraa merkittävästi. Verenvuototaipumus on osalla potilaista suurentunut trombosyyttien toiminnanhäiriön takia ja trombosyyttien pitoisuuden ollessa yli 1 500 x 109/l.

Essentiaalisen trombosytemian hoito

Oireiset ja komplikaatioita kokeneet potilaat tarvitsevat hoitoa. Kun myös hoitoon voi liittyä merkittäviä haittavaikutuksia ja kun komplikaatiota ei voida luotettavasti ennakoida, oireettomien potilaiden hoitopäätökset ovat vaikeita. Alle 60-vuotiaat oireettomat potilaat, joiden trombosyyttiarvo on alle 1 500 x 109/l, eivät useinkaan tarvitse aktiivista hoitoa, jos heillä ei ole kardiovaskulaarisia riskitekijöitä. Tromboosia voidaan ehkäistä pieniannoksisella asetyylisalisyylihapolla, mutta sitä ei voida käyttää niillä potilailla, joiden vuototaipumus on lisääntynyt. Trombosyyttien pitoisuutta voidaan pienentää hydroksiurealla, alfainterferonilla, busulfaanilla, radiofosforilla ja anagrelidilla.

Trombosytemian ennuste

Reaktiivisessa trombosytoosissa ennuste riippuu muusta terveydentilasta. Eräiden tutkimusten mukaan essentiaalisessa trombosytemiassa noin 70 % potilaista on elossa 10 vuoden kuluttua diagnoosista, useissa tutkimuksissa elinajan ennuste ei ole poikennut normaaliväestön ennusteesta.
Molla | 24.2.2008 klo 11:33:24