Tämä on keskustelufoorumin arkisto, jonne on koottu keskustelut Syöpäjärjestöjen vanhoilta verkkosivuilta. Keskustelujen viestejä voi lukea, mutta viestejä ei pysty kirjoittamaan.Siirry uudelle keskustelufoorumille.

Miesten syövät

Re: PSA:n nollataso


Virhetoleranssi on aina olemassa, mutta laboratoriot huolehtivat siitä, että se pysyy kohtuullisissa rajoissa.

Laitan tuohon alle muutaman esimerkin siitä, miten itse alustavasti arvioin "kuuluisan PSA-nolla-arvon" rajaa eri mittausmenetelmien yhteydessä.
En siis täysin takaa laskelmiani enkä etenkään käyttämäni termininologian oikeellisuuta, mutta alla olevan mukaisesti olen ko. asiaa aina ajatellut.

HUOM! Lähden nyt siis siitä, että joku laboratoriokemisti tms. asiantuntija voi ehkä tämän viestin jälkeen innostua kertomaan oikeat madonluvut. Tämänhän pitäisi olla käytännössä hyväksi koettu konsti oltaessa netissä ym. palavereissa :)

Lyhyesti sanoen pitää tietää ainakin menetelmän herkkyys (analyyttinen herkkyys), mutta sitä ei näköjään juuri koskaan ole näytillä. Sen verran olen jyvällä, että tavanomaisessa laboratoriokäytössä olevien suomalaisten PSA-mittauslaitteistojen herkkyys liikkunee likimain alueella 0,003 ... 0,05 µg/l mittausmenetelmästä riippuen.
Normaali sallittu tulosten hajonta on 20 % (tarkemmin ehkä < 20 %) ja tätä siis käytetään mittauslaitteen kalibroinnissa.
Pienillä PSA-arvoilla prosentuaalinen hajonta kasvaa lopulta liikaa, jolloin tämän hajontarajan ylittäviä (> 20 %) arvoja ei enää ilmoiteta, vaan mittaustulos leikataan ja se kohta voi olla vaikka 0,2 µg/l ja potilas saa ko. mittalaitteistolla mitaten "nollatuloksen" < 0,2 µg/l (vaikka todellisuudessa PSA on esim. jotain 0,01 ... 0,19), jos mittalaite on siis näyttänyt arvoa alle 0,2 µg/l.

Esim.1.
Mikä olisi ilmeisesti alla olevan mittausmenetelmän pienin "PSA-nolla-arvo"?
Herkkyys (analyyttinen herkkyys) 0,05 µg/l, sallittu hajonta 20 %.
(0,05:0,25) x 100 = 20 %
Olisi siis ehkä jopa mahdollista käyttää "nolla-arvoa" < 0,25 µg/l, kun analyyttinen herkkyys on 0,05 µg/l. Jos laboratorio on kuitenkin leikannut tuloksensa aina ("perinteiseen tapaan") arvoon < 0,5 µg/l, se voisi tietysti tarvittaessa hankkia valmistajalta kalibrointinäytteen 0,25 tai 0,3 ja testata uuden mahdollisen "nolla-arvonsa" käyttäen edelleen entistä mittausmenetelmäänsä. Uusi nolla-arvo tulisi ilmeisesti olemaan vähintään < 0,3 µg/l, jopa < 0,25 µg/l (koska herkkyysvaatimukset muistaakseni järkevästi määritellään tyyliin < 0,05 µg/l).
Käytännössä valmistaja yrittäisi varmaan myydä laboratoriolle tarkemman mittausmenetelmän!
Tässä oli käytössä noin 1995 julkistettu toisen sukupolven PSA-mittauslaite. Eri valmistajia on ja joillakin laitteilla päästään helposti esim. "nolla-arvoon" < 0,2 µg/l.

Esim. 3.
Saatu PSA-tulos 0,0326
Ensimmäisenä tulee mieleen, että on koomisen paljon numeroita desimaalipilkun oikealla puolella. Mittausmenetelmän on kuitenkin tuloksen mukaan oltava herkkä, joten oletan herkkyydeksi 0,003 µg/l.
(0,003:0,0326) x 100 = 9,2 %
Ilmeisesti tuloksessa on kuitenkin jotain tolkkua vaikka eihän tuolla numeroiden runsaudella ole potilaalle erityistä käytännön merkitystä.

Esim. 4.
PSA 0,015 µg/l. Herkkyys 0,003 µg/l.
(0,003:0,015) x 100 = 20 %.

Jos PSA-tulos olisi tasan 0,01 µg/l, saisin (0,003:0,01) x 100 = 30 %
Jouduttaisiin herkkyydellä 0,003 sallimaan 30 %, jos ei sitten joku kalibrointikikka auttaisi. Pian "kolmannen sukupolven" ekan mittausmenetelmän julkistuksen (1997) jälkeen on kuitenkin tullut useita muita vastaavia mittausmenetelmiä markkinoille ja niissä on ollut myös pieniä parannuksia herkkyyden suhteen eli varmaan löytyy myös 0,002 µg/l -herkkyyden laitteita.

Paljon eri menetelmiä, paljon eri "nollatuloksia"!
Toisaalta joskus voi ehkä olla kyse väärinkäsityksestäkin. Joskus nimittäin hoitavalla taholla voi olla ns. leikatun tuloksen (esim. < 0,2 µg/l, ns. "nollatulos") lisäksi myös leikkaamaton tulos, jossa mittavirhetoleranssia ei ole huomioitu. Jos potilas saa vahingossa tai tarkoituksella tällaisen leikkaamattoman tuloksen, niin lääkärin pitäisi tietysti muistaa informoida tuloksen luonteesta.
Se on myös selviö, että aina mitattua PSA-tulosta ei leikatakaan sen takia, että mittavirheet olisivat kasvaneet jo liian suuriksi, vaan tulos voidaan leikata aika korkealtakin poikki jostain muusta syystä, jos näin sovitaan. Tuo on aika helppo päätellä "silmämääräisesti" ilman "vääriä tai oikeita laskelmia", jos on mahdollista verrata ilmoitettua herkkyyslukemaa ilmoitettuun "nollalukemaan" (leikattuun tulokseen).

Eniten olen aina ihmetellyt "nolla-arvoa" < 0,5 µg/l eli mikä laitteisto pitää silloin olla? Ilmeisesti joku ensimmäisen ja toisen sukupolven mittalaitteistojen välimaastoon sijoittuva laite.
(Tai ehkä pitäisi vain kalibroida toisen sukupolven laite vaikka kalibrointinäytteellä 0,3 µg/l)

Hyvää keskustelua, mutta siitä huolimatta en aio enää palata tähän "nolla-asiaan" lähiaikoina.

Hyvää joulua kaikille!
Rexi | 20.12.2010 klo 12:30:18