Tämä on keskustelufoorumin arkisto, jonne on koottu keskustelut Syöpäjärjestöjen vanhoilta verkkosivuilta. Keskustelujen viestejä voi lukea, mutta viestejä ei pysty kirjoittamaan.Siirry uudelle keskustelufoorumille.

Miesten syövät

Re: Psa leikkauksen jälkeen

Olen yrittänyt penkoa netistä tätä PSA-asiaa ja löytänyt muutamia keskusteluja ja lukuisia tutkimuskirjoituksia tästä aiheesta. Muutamia päätelmiä:

-ultrasensitiivisiä arvoja pidetään hyvänä keksintönä, koska niiden perusteella suurelle osalle miehiä voidaan luvata suuri todennäköisyys sille, että tauti on voitettu (saavutettu arvot <0.01). Tämä ei kuitenkaan ole varma lupaus, sillä jopa 0.000 PSA-arvon jälkeen on voinut seurata biokemiallinen uusiutuminen (siis arvo, joka on jossakin vaiheessa noussut yli 0.1 tai 0.2)
-ultrasensitiivinen arvo on johtanut uuteen taudin uusiutumisen tulkintaan, joka kilpailee perinteisten tulkintojen (PSA 0.1, 0.2 tai 0.4 + sama tai korkeampi mitattu arvo)kanssa. Kolme peräkkäistä nousua (vaikka kyseessä olisi alhainen arvo) on joidenkin mielestä biokemiallinen uusiutuminen mutta on toinen asia johtaako tämä toimenpiteisiin, koska tästä voi olla pitkä matka taudin kliinisten merkkien esiintulemiseen
-tämä on kuitenkin joidenkin kirjoitusten perustella johtanut siihen, että salvage sädehoitoa on annettu alempien PSA-arvojen vallitessa kuin perinteisesti on ollut tapana
-uusimmatkaan kuvantamismenetelmät eivät välttämättä löydä taudin sijaintia matalien, vaikkakin nousevien PSA arvojen yhteydessä.
-ultrasensitiiviset menetelmät voivat ennakoida uusiutumisen jopa vuosia ennenkuin se tapahtuu nykystandardien mukaan
-joillakin miehillä on ollut vuodesta toiseen samoja 0.01 tai 0.02 arvoja ilman että ne olisivat nousseet ja varsin pitkänkään seurannan aikana uusiutumista ei ole tapahtunut
-ultrasensitiivisiä menetelmiä pidetään myös ongelmallisina, koska ne aiheuttavat helposti ahdistusta (anxiety)tilanteessa, jossa mitään toimenpiteitä ei tehdä kenties vuosikausiin (tai koskaan jos biokemiallista uusiutumista ei tapahdu)
-niinkuin tässä keskustelussa on nähty, näitä tietoja ei anneta usein vieläkään potilaille, vaikka menetelmät on kehitetty jo 1990-luvulla ja ne ovat yleisesti käytössä.

Tässä muutamia asioita joita onnistuin löytämään. En tiedä onko näistä mitään iloa, mutta itseäni tämä asia ainakin kiinnostaa sattuneesta syystä.

Tsemppiä kaikille.
Ile58 | 9.8.2013 klo 22:38:41