Tämä on keskustelufoorumin arkisto, jonne on koottu keskustelut Syöpäjärjestöjen vanhoilta verkkosivuilta. Keskustelujen viestejä voi lukea, mutta viestejä ei pysty kirjoittamaan.Siirry uudelle keskustelufoorumille.
Miesten syövät
Re: Tarua ja totta ER-syövästä
Lainaus:"Uusia käyttökohteita jo käytössä oleville lääkeaineille eturauhassyövän kasvun estäjinä
Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä länsimaissa. Vaikka nykyiset lääkehoidot tehoavat aluksi, kasvaimet tulevat usein resistenteiksi, jonka vuoksi eturauhassyövän hoitamiseksi tarvitaan uusia vaihtoehtoja. FM Kirsi Ketolan väitöstutkimuksessa selvitettiin 4910 tunnetun lääkeaineen ja pienmolekyylin vaikutuksia eturauhassyöpäsolujen kasvuun sekä tutkittiin lääkeaineiden vaikutusmekanismeja soluviljelykokeissa. Jatkotutkimuksiin valittiin lääkeaineet, jotka estävät eturauhassyöpäsolujen kasvua, mutta eivät tehoa normaaleihin eturauhassoluihin.
Tulokset osoittivat, että monet tutkimuksessa mukana olevista lääkkeistä, joiden on aikaisemmin havaittu estävän eturauhassyöpäsolujen kasvua, olivat yhtä tehokkaita sekä syöpä- että normaalisoluissa. Ketolan tutkimuksessa osoitettiin neljän lääkkeen, aldehydidehydrogenaasi-inhibiittorin disulfiraamin (Antabus), monensiini-antibiootin, sienimyrkky thiramin ja histonideasetylaasi-inhibiittorin tricostatin A:n vaikuttavan eturauhassyöpäsolujen kasvua ehkäisevästi ilman vaikutusta normaalien eturauhassolujen kasvuun.
Disulfiraamin, monensiinin ja monensiinin kanssa rakenteellisesti samankaltaisen yhdisteen salinomysiinin osoitettiin lisäävän mm. oksidatiivista stressiä sekä vähentävän aldehydidehydrogenaasientsyymin aktiivisuutta. Lisäksi havaittiin, että monensiini ja salinomysiini vähensivät testosteronireseptorin toimintaa ja steroidituotantoa, aiheuttivat solujen erilaistumista sekä vähensivät ns. syöpäkantasolujen määrää.
Tutkimuksessa löydettiin jo käytössä oleville lääkeaineille uusia käyttökohteita. Keskeisenä yhteisenä eturauhassyöpäsolujen kasvua estävänä mekanismina kuvattiin solunsisäisen oksidatiivisen stressin lisääntyminen. Uusien mahdollisten lääkeaineiden lisäksi tutkimustyöstä saatiin uutta tietoa eturauhassyövän taustalla olevista molekyylimekanismeista.
--
Perjantaina 16. joulukuuta 2011 kello 12 esitetään Turun yliopistossa (BioCity, Mauno Koivisto -keskuksen auditorio, Tykistökatu 6) julkisesti tarkastettavaksi filosofian maisteri Kirsi Helena Ketolan väitöskirja ”Chemical Biology Screen for Prostate Cancer Therapeutics”. Virallisena vastaväittäjänä toimii professori Peter Nygren Uppsalan yliopistosta ja kustoksena professori Jyrki Heino.
FM Kirsi Ketola on syntynyt 1982 Turussa ja kirjoittanut ylioppilaaksi vuonna 2001 Puolalanmäen lukiosta. Hän on valmistunut filosofian maisteriksi 2008 Turun yliopistosta. Hän toimii tutkijana Turun yliopiston ja VTT:n lääkekehityksen biotekniikan laboratoriossa syövän systeemibiologian tutkimusryhmässä. Väitös kuuluu biokemian alaan.
Väittelijän yhteystiedot toimittajia varten:
työpuhelin 040 157 7865, matkapuhelin 041 544 6221, s-posti khketo[at]utu.fi
"
Että myrkkyjä syöden olisimme varmemmilla vesillä? Tämä tutkimus vaatinee ainakin sellaisen jatkotutkimuksen, jossa mitataan, kuinka kauan mies pysyy elossa noita ehdotettuja aineita syöden:
- Re: Tarua ja totta ER-syövästätoimasan
- Re: Tarua ja totta ER-syövästäToipilas
- Re: Tarua ja totta ER-syövästäToipilas
- Re: Tarua ja totta ER-syövästätoimasan
- Re: Tarua ja totta ER-syövästätoimasan
- Re: Tarua ja totta ER-syövästä markku48
- Re: Tarua ja totta ER-syövästä toimasan
- Re: Tarua ja totta ER-syövästäkarix
- Re: Tarua ja totta ER-syövästämarkku48
- Re: Tarua ja totta ER-syövästätoimasan
- Re: Tarua ja totta ER-syövästätoimasan