Tämä on keskustelufoorumin arkisto, jonne on koottu keskustelut Syöpäjärjestöjen vanhoilta verkkosivuilta. Keskustelujen viestejä voi lukea, mutta viestejä ei pysty kirjoittamaan.Siirry uudelle keskustelufoorumille.

Hoidot ja seuranta

Re: Melanooman seuranta

Hei Karju,
ikävää että sait meidän laillamme melanoomadiagnoosin :-(. Kerron oman tilanteeni etenemisen, jospa siitä olisi sinulle hyötyä.

Kun sain melanoomakirjeen kotiini huomasin tuon saman, että tieto tärkeistä luvuista puuttui. Soitin siis kirjeen lähettäneelle lääkärille ja kysyin häneltä Breslowin ja Clarkin -luvut. Patologi määrittää ne aina näytettä tutkiessaan ja hän oli ilmoittanut nuo melanoomatiedot lääkärilleni puhelimitse. Kun kirjallinen patologin lausunto valmistui pyysin siitä kopion myös itselleni.

Patologin lausunnosta selviää tarvitaanko tutkimusta melanooman leviämisestä. Mikäli luvut ovat matalat eikä luomessa ole ollut haavaumia, ei melanooma kaiken todennäköisyyden mukaan ole levinnyt ja toimenpiteeksi riittää se, että luomen poistokohdasta poistetaan varuiksi lisää tervettä kudosta.

Mikäli on edes teoriassa mahdollista, että etäpesäkkeitä olisi ehtinyt muodostua, niin toimenpiteeseen kuuluu myös vartijaimusolmuketutkimus. Se tarkoittaa sitä, että varsinaista toimenpidettä edeltävänä päivänä ruiskutetaan luomenpoistoarven kohdalle radioaktiivista ainetta, joka kulkee kehossa imuteitä pitkin lähimpään imusolmukkeeseen. Tuo reitti ja imusolmuke saadaan näkyviin ns. gammakameralla. Röntgenlääkäri piirtää sitten imuteistä ja imusolmukkeesta (voi olla useampikin) kartan ja merkkaa myös iholle ko. kohtiin ruksit tiedoksi seuraavan päivän toimenpidettä varten. Tuo kuvaus on aivan kivuton ja kestää noin tunnin verran. Seuraavana päivänä kirurgi poistaa sitten tuota tervettä kudosta ja samalla myös useimmiten kainalon seudussa sijaitsevan ns. vartijaimusolmukkeen. Patologi tutkii sekä terveen kudoksen että vartijan ja ellei niistä löydy syöpää, ei melanooma pääsääntöisesti ole ehtinyt levitä minnekään. Mikäli vartijasta löytyy etäpesäke, poistetaan ja tutkitaan kainalon alueen muut imusolmukkeet tai sairaanhoitopiiristä ja tutkimustuloksesta riippuen jäädään seuraamaan tilannetta.

Melanoomadiagnoosin saanut hoidetaan aina kiireellisyysluokassa I, eli siitä ei vielä voi päätellä kuinka vakavasta tilanteesta on kysymys.

Tulosten odottaminen on hyvin rankkaa aikaa mutta mikäli melanooma löydetään hyvissä ajoin, ennuste parantumiselle on hyvä. Peukutuksia Karju!

-arja-
arja | 28.5.2007 klo 19:40:34